fbpx
skip to Main Content

Bier uit blik of uit een flesje?

29 juli 2020

Bier uit blik of uit een flesje?

29 juli 2020

Als we denken aan een lekker biertje denken de meeste mensen aan bier van de tap of uit een flesje. Dat komt mede doordat de bieren die je vroeger dronk uit blik smaakten naar bloed, of erger nog: naar de doperwten die je als kind moest opeten van je moeder. Metalig dus. Gelukkig is die nachtmerrie voorbij en worden er tegenwoordig verschillende coatings aan de binnenkant van de blikjes gebruikt, zodat je de smaken die je hoort te proeven gewoon terug kunt vinden in het heerlijke drankje. En misschien heb je het al gemerkt; het aanbod van bier in blik wordt steeds groter. Maar waarom zou je een blikje boven een flesje verkiezen?

Het eerste bier uit blik

Voor we daar antwoord op geven gaan we even terug in de tijd. Het eerste bier in blik werd gemaakt door een Amerikaanse brouwerij in 1935. Daar ging wel ‘bloed, zweet en tranen’ aan vooraf, want tijdens de experimenten explodeerden de blikjes aan de lopende band (letterlijk). Dat gebeurt met de techniek van tegenwoordig niet meer. Sterker nog, bijna alle bieren zijn op blik te vinden. Behalve de bieren waar voor de smaak nog gist en suiker worden toegevoegd voor het bottelen (dat heet hergisting). Daarbij wordt namelijk een extra hoeveelheid koolzuur gevormd en dat kan een blikje vaak niet aan. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een dubbel of een tripel en die vind je dus vaker op de fles dan in blik. 

Waarom uit blik?

Een paar redenen waarom je bier beter in blik kunt verpakken zijn omdat blik minder snel stuk gaat, het lichter is en omdat de blikjes stapelbaar zijn. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak! Wanneer bier wordt blootgesteld aan licht, lucht en hoge temperaturen gaat de smaak achteruit of gaat het bier zelfs een beetje muffig ruiken. Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven. Maar hoe zit het dan met het milieu?

Is bier uit blik ook duurzamer?

Laten we beginnen we bij het transport. Blikjes zijn beter te stapelen waardoor je meer kunt vervoeren per keer. Dat betekent minder vaak de weg op en dus minder CO2 uitstoot. Maar dan hebben we ook nog een stukje afvalverwerking. Want wanneer jij je biertje op hebt beland het natuurlijk wel gewoon in de prullenbak. Goed nieuws: een blikje is bijna volledig recyclebaar en zijn beter te recyclen dan glas. Maar eerlijk is eerlijk, een glazen statiegeldflesje blijft de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan namelijk wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. 

En… Kies jij voor bier uit blik of toch uit een flesje?

Als we denken aan een lekker biertje denken de meeste mensen aan bier van de tap of uit een flesje. Dat komt mede doordat de bieren die je vroeger dronk uit blik smaakten naar bloed, of erger nog: naar de doperwten die je als kind moest opeten van je moeder. Metalig dus. Gelukkig is die nachtmerrie voorbij en worden er tegenwoordig verschillende coatings aan de binnenkant van de blikjes gebruikt, zodat je de smaken die je hoort te proeven gewoon terug kunt vinden in het heerlijke drankje. En misschien heb je het al gemerkt; het aanbod van bier in blik wordt steeds groter. Maar waarom zou je een blikje boven een flesje verkiezen?

Het eerste bier uit blik

Voor we daar antwoord op geven gaan we even terug in de tijd. Het eerste bier in blik werd gemaakt door een Amerikaanse brouwerij in 1935. Daar ging wel ‘bloed, zweet en tranen’ aan vooraf, want tijdens de experimenten explodeerden de blikjes aan de lopende band (letterlijk). Dat gebeurt met de techniek van tegenwoordig niet meer. Sterker nog, bijna alle bieren zijn op blik te vinden. Behalve de bieren waar voor de smaak nog gist en suiker worden toegevoegd voor het bottelen (dat heet hergisting). Daarbij wordt namelijk een extra hoeveelheid koolzuur gevormd en dat kan een blikje vaak niet aan. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een dubbel of een tripel en die vind je dus vaker op de fles dan in blik. 

Waarom uit blik?

Een paar redenen waarom je bier beter in blik kunt verpakken zijn omdat blik minder snel stuk gaat, het lichter is en omdat de blikjes stapelbaar zijn. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak! Wanneer bier wordt blootgesteld aan licht, lucht en hoge temperaturen gaat de smaak achteruit of gaat het bier zelfs een beetje muffig ruiken. Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven. Maar hoe zit het dan met het milieu?

Is bier uit blik ook duurzamer?

Laten we beginnen we bij het transport. Blikjes zijn beter te stapelen waardoor je meer kunt vervoeren per keer. Dat betekent minder vaak de weg op en dus minder CO2 uitstoot. Maar dan hebben we ook nog een stukje afvalverwerking. Want wanneer jij je biertje op hebt beland het natuurlijk wel gewoon in de prullenbak. Goed nieuws: een blikje is bijna volledig recyclebaar en zijn beter te recyclen dan glas. Maar eerlijk is eerlijk, een glazen statiegeldflesje blijft de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan namelijk wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. 

En… Kies jij voor bier uit blik of toch uit een flesje?

Back To Top