fbpx
skip to Main Content

De ballen van je moeder zijn de beste!

25 september 2020

De ballen van je moeder zijn de beste!

25 september 2020

Of van je oma, die waren ook te gek. Gehaktballen zijn in elk gezin anders en elk gezinslid vindt (meestal) die van zijn gezin het lekkerst. Sommigen zweren bij rundergehakt, anderen pakken half om half en de kruiden of andere toevoegingen zijn zeer uiteenlopend. Mijn moeder maakt ze met ei, beschuit, mosterd en ketchup door het gehakt. Paprikapoeder, kerriepoeder, verzin het maar. Ooit zag ik een recept voor gehaktballen voorbij komen waar koffiemelk in ging!

Vandaag kwam ik op de zaak en Mitchell vertelde mij dat onze sous Marten gister wereldse gehaktballen had gemaakt voor het avondeten. Zo werelds, dat ze dit keer op een briochebol geserveerd werden tijdens onze lunch. Ik heb zo’n broodje mogen proeven en inderdaad; de lekkerste bal EVER. Beter dan die van je moeder!

Marten steekt altijd een beetje extra tijd en liefde in het bereiden van het personeelseten. Hij gebruikt ons graag als proefkonijnen voor spannende uitprobeersels. Zo mochten we al genieten van buisquits & gravy, crunchwrap royale, vegan lasagnes en meer. Vanavond eten we huisgebakken focaccia met geroosterde paprikasoep.

Vegetarisch

Marten is zelf vegetarisch. Best bijzonder dat je dan vlees en vis bereidt en zo goed op smaak weet te brengen! Een vriendin van mij kan dat ook. Overtuigd vegetarisch en waanzinnig vlees en vis kunnen maken. Ik probeer zelf geregeld meer vegetarisch en vegan te koken en eten, maar als er dan zo’n perfecte gehaktbal wordt gemaakt kan ik toch moeilijk nee zeggen…..

Ik vroeg Marten of we zijn recept voor gehaktballen met onze gasten mochten delen. Bij deze!

De ballen van Marten

voor 4 a 5 stuks
1 kilo half om half gehakt
2 middelgrote banaansjalot ragfijn
1 el sambal oelek
2 sneetjes briochebrood, geweekt in volle melk (wit brood kan ook , dan korst eraf)
0,5 bos peterselie, gehakt ( krul of plat)
zwarte peper en zeezout naar smaak
2 eieren
2 el bloem

Voor de jus:

Marten zweert bij kalfsfond, lekker met wat sjalotten erin. Kan je dit niet vinden, maak dan zelf deze jus.

50 gram Boter
50 gram Bloem
1 liter runderbouillon
peper en zout naar smaak

Keukenbenodigdheden:
ovenbestendige pan met deksel
frituurpan
garde

 

Bereidingswijze

Voor de jus:
1. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
2. Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt (doe je dit niet? Dan krijgt je jus een lijmachtige structuur) en blus af met een scheutje bouillon. Blijf roeren met een garde en het mengsel begint vanzelf dikker te worden.
3. Voeg wanneer er geen klontjes meer zijn nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper (zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillon) en verse kruiden. Zet de jus op een laag pitje en houd hem warm.

Voor de gehaktballen:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
2. Meng alle ingrediengten voor de gehaktballen door elkaar en kneed met koele handen stevig maar kort tot een geheel. Verdeel, eventueel met behulp van een weegschaal in vier of vijf gelijke delen en draai er stevige ballen van. Probeer het mengsel zo kort mogelijk aan te raken, koud verwerkt het het beste.
3. Bloem de gehaktballen. Frituur de gehaktballen goudbruin van buiten in de frituurpan. Hierdoor ontstaat er een mooie krokante droge laag. Ze zijn nog niet gaar van binnen, dat is ook de bedoeling!
4. Verhuis de gehaktballen naar de pan met jus en zorg dat ze onder staan. Zet de pan met deksel 1 uur in de voorverwarmde oven. De gehaktballen garen in de jus.

Of van je oma, die waren ook te gek. Gehaktballen zijn in elk gezin anders en elk gezinslid vindt (meestal) die van zijn gezin het lekkerst. Sommigen zweren bij rundergehakt, anderen pakken half om half en de kruiden of andere toevoegingen zijn zeer uiteenlopend. Mijn moeder maakt ze met ei, beschuit, mosterd en ketchup door het gehakt. Paprikapoeder, kerriepoeder, verzin het maar. Ooit zag ik een recept voor gehaktballen voorbij komen waar koffiemelk in ging!

Vandaag kwam ik op de zaak en Mitchell vertelde mij dat onze sous Marten gister wereldse gehaktballen had gemaakt voor het avondeten. Zo werelds, dat ze dit keer op een briochebol geserveerd werden tijdens onze lunch. Ik heb zo’n broodje mogen proeven en inderdaad; de lekkerste bal EVER. Beter dan die van je moeder!

Marten steekt altijd een beetje extra tijd en liefde in het bereiden van het personeelseten. Hij gebruikt ons graag als proefkonijnen voor spannende uitprobeersels. Zo mochten we al genieten van buisquits & gravy, crunchwrap royale, vegan lasagnes en meer. Vanavond eten we huisgebakken focaccia met geroosterde paprikasoep.

Vegetarisch

Marten is zelf vegetarisch. Best bijzonder dat je dan vlees en vis bereidt en zo goed op smaak weet te brengen! Een vriendin van mij kan dat ook. Overtuigd vegetarisch en waanzinnig vlees en vis kunnen maken. Ik probeer zelf geregeld meer vegetarisch en vegan te koken en eten, maar als er dan zo’n perfecte gehaktbal wordt gemaakt kan ik toch moeilijk nee zeggen…..

Ik vroeg Marten of we zijn recept voor gehaktballen met onze gasten mochten delen. Bij deze!

De ballen van Marten

voor 4 a 5 stuks
1 kilo half om half gehakt
2 middelgrote banaansjalot ragfijn
1 el sambal oelek
2 sneetjes briochebrood, geweekt in volle melk (wit brood kan ook , dan korst eraf)
0,5 bos peterselie, gehakt ( krul of plat)
zwarte peper en zeezout naar smaak
2 eieren
2 el bloem

Voor de jus:

Marten zweert bij kalfsfond, lekker met wat sjalotten erin. Kan je dit niet vinden, maak dan zelf deze jus.

50 gram Boter
50 gram Bloem
1 liter runderbouillon
peper en zout naar smaak

Keukenbenodigdheden:
ovenbestendige pan met deksel
frituurpan
garde

 

Bereidingswijze

Voor de jus:
1. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
2. Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt (doe je dit niet? Dan krijgt je jus een lijmachtige structuur) en blus af met een scheutje bouillon. Blijf roeren met een garde en het mengsel begint vanzelf dikker te worden.
3. Voeg wanneer er geen klontjes meer zijn nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper (zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillon) en verse kruiden. Zet de jus op een laag pitje en houd hem warm.

Voor de gehaktballen:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.
2. Meng alle ingrediengten voor de gehaktballen door elkaar en kneed met koele handen stevig maar kort tot een geheel. Verdeel, eventueel met behulp van een weegschaal in vier of vijf gelijke delen en draai er stevige ballen van. Probeer het mengsel zo kort mogelijk aan te raken, koud verwerkt het het beste.
3. Bloem de gehaktballen. Frituur de gehaktballen goudbruin van buiten in de frituurpan. Hierdoor ontstaat er een mooie krokante droge laag. Ze zijn nog niet gaar van binnen, dat is ook de bedoeling!
4. Verhuis de gehaktballen naar de pan met jus en zorg dat ze onder staan. Zet de pan met deksel 1 uur in de voorverwarmde oven. De gehaktballen garen in de jus.

Back To Top