Glühwein recept met cognac, appelcider & karamel
Hij staat inmiddels al zes jaar op rij op onze kaart: de appel-karamel glühwein. Onze gasten (en wijzelf ook) zijn er dol op, want deze glühwein is net even anders dan je gewend bent op de gebruikelijke kerstmarkt. Wegens vele verzoeken en na lang aandringen delen we nu eindelijk het glühwein recept met je, zodat je thuis ook van dit heerlijke winterse drankje kunt genieten.

Glühwein recept zonder rode wijn
Een glühwein recept is meestal met rode wijn, maar onze glühwein blijft langer goed dan drie dagen. Hij wordt namelijk gemaakt met cognac en appelcider en heeft daardoor ook een andere smaak en kleur.
Hou je wel vast, want dit glühwein recept is voor de hele familie. Wel zo gezellig toch? En dingen gaan altijd lekkerder smaken wanneer je ze in grote hoeveelheden maakt. Mocht je een wat kleiner gezelschap hebben dan kun je het recept door de helft delen of je vriest het restant in.
Ingrediënten
- 1 fles appelcider (250 ml)
- 2 liter appelsap
- 250 ml cognac
- 1 glas karamelsiroop
- 1 glas steranijs
- 2 sinaasappels (liefst biologisch)
- Een theelepel peperkorrels
- 4 stokjes kaneel (verbrokkeld)
Bereidingswijze
1. Boen de sinaasappels goed schoon, schil de sinaasappels en bewaar de schillen. Snijd de sinaasappels vervolgens door de helft en pers ze uit tot sap.
2. Doe de appelcider, appelsap, siroop, steranijs, sinaasappelsap en -schillen, kaneel en peperkorrels in een pan. Let op dat hoe meer sinaasappelsap je toevoegt hoe zuurder de glühwein, maar je kunt achteraf altijd wat suiker toevoegen naar smaak.
3. Verwarm de pan en laat hem met deksel op laag vuur staan, zodat alle smaken goed in de glühwein kunnen trekken. Een kwartier is minimaal, maar hoe langer je hem laat staan hoe beter de smaken tot hun recht komen. Let wel op dat het net niet gaat koken, want dan krijg je bittere glühwein.
4. Haal vervolgens de pan van het vuur en proef of je glühwein naar wens is zo. Voeg eventueel suiker toe wanneer je hem iets zoeter wilt maken.
5. Voeg tot slot de cognac toe. En ja, je mag hem natuurlijk zo sterk maken als je zelf wilt!
6. Is de glühwein helemaal op smaak en zoals jij hem lekker vindt? Zeef het geheel dan en pak de schep erbij om uit te delen!
Alcoholvrij glühwein recept
Begin jij al wat eerder met dry january of drink je helemaal geen alcohol? Dan kun je deze glühwein ook zonder alcohol maken. Vervang dan de appelcider en cognac door een halve liter appelsap.
