skip to Main Content

Het geheim achter een goed stukje vlees

23 juli 2019

Het geheim achter een goed stukje vlees

23 juli 2019

Vlees. Ik ben er dol op, maar dat durf je tegenwoordig bijna niet meer uit te spreken met alle artikelen en programma’s die beweren dat het zo slecht is voor ons en voor de wereld. Zoveel vlees eet ik trouwens niet hoor, en als ik het eet dan ga ik wel voor een echt goed stukje vlees. Maar hoe bepaal je nu wat een echt goed stukje vlees is? Om deze vraag beantwoord te krijgen ging ik langs bij onze vleesleverancier Van De Klashorst. 

Meat Gert

Als ik bij de slager binnen kom moet ik eerst tussen alle beenderen en botten door om bij het piepklein kantoortje te komen. Daar ontmoet ik Gert, die glimlachend staat te popelen om mij alles over vlees te vertellen. Gert heeft jarenlange ervaring als slager en levert vlees voor een aantal horecazaken in Amersfoort, waaronder voor ‘t Nonnetje en ons Stadscafé. En die ervaring kun je proeven, de stukjes vlees zijn namelijk van hoge kwaliteit en een feestje op ons bord! 

Onze kaart heeft zich inmiddels verrijkt met een aantal mooie stukjes vlees. Zo hebben we Steak Bavette, die je net als de Hamburger altijd kunt vinden op onze kaart. Naast deze klassiekers hebben we dit seizoen de Entrecote en Tournedos op de kaart staan. Genoeg keuze dus!

Waar komt ons vlees vandaan?

De kwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren. Onze entrecote komt bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, waar de koeien 500 keer meer ruimte hebben om te grazen dan hier in Nederland. Door de ruimte die ze hebben ervaren de koeien een stuk minder stress en is er ook meer gras om te eten. Daar wordt het vlees lekker mals van!

Het is heel moeilijk om je vlees 100% biologisch te krijgen en daarnaast ontzettend duur. Maar jullie krijgen wel bijna de beste kwaliteit die ik heb liggen.

Onze Tournedos en Steak Bavette komen uit Zuid Amerika en IJsselstein en komen ook wel uit de Dubbel Doel koeien. Het woord zegt het al. Dit zijn koeien die twee doelen hebben: het eerste gedeelte van hun leven geven ze melk waarna ze nog even lekker uitrusten om vervolgens een heel lekker (en duurzaam) stukje vlees te leveren. 

Het vlees dat Gert levert is niet biologisch, maar wel 100% natuurlijk. “Het is heel moeilijk om je vlees 100% biologisch te krijgen en daarnaast ontzettend duur. Maar jullie krijgen wel bijna de beste kwaliteit die ik heb liggen.” De Wagyu beef komt dan toch wel op de eerste plaats vindt Gert, maar Wagyu heeft ook een bepaalde notige smaak die je echt lekker moet vinden.

Hier worden jullie tournedos en de puntjes in de Thaise steak salade mee gemaakt!

Gert duikt nog even snel de koeling in en pakt een gedeelte van de rug van de koe. Zijn collega begint te snijden en ik sta gebiologeerd te kijken hoe dit enorme stuk van de koe met een vlijmscherp mes wordt ontbeend. Nadat de ribben zijn verwijderd laat hij zien dat de ossenhaas bij de staart zit, net naast de ruggengraat. “Hier worden jullie tournedos en de puntjes in de Thaise steak salade mee gemaakt!”

Entrecote Tournedos

Het stuk van de entrecote zit daarnaast, tegen de ribben aan. En geen stukje wordt weggegooid! De botten zijn namelijk heerlijk (en gezond) om soep mee te maken. Iets voor op de kaart wanneer we wat koudere dagen krijgen?

En wat is nu het geheim achter een goed stukje vlees? 

De smaak van vlees zal altijd worden bepaald door de voeding van de koe, of het veel heeft bewogen of hard heeft gewerkt, of het goed verzorgd is of niet. Maar Gert vindt toch één ding het allerbelangrijkste: ‘De Kok! Maar met Joris zit dat wel goed.’

Benieuwd naar de vleesgerechten? Bekijk onze Dinerkaart.

Vlees. Ik ben er dol op, maar dat durf je tegenwoordig bijna niet meer uit te spreken met alle artikelen en programma’s die beweren dat het zo slecht is voor ons en voor de wereld. Zoveel vlees eet ik trouwens niet hoor, en als ik het eet dan ga ik wel voor een echt goed stukje vlees. Maar hoe bepaal je nu wat een echt goed stukje vlees is? Om deze vraag beantwoord te krijgen ging ik langs bij onze vleesleverancier Van De Klashorst. 

Meat Gert

Als ik bij de slager binnen kom moet ik eerst tussen alle beenderen en botten door om bij het piepklein kantoortje te komen. Daar ontmoet ik Gert, die glimlachend staat te popelen om mij alles over vlees te vertellen. Gert heeft jarenlange ervaring als slager en levert vlees voor een aantal horecazaken in Amersfoort, waaronder voor ‘t Nonnetje en ons Stadscafé. En die ervaring kun je proeven, de stukjes vlees zijn namelijk van hoge kwaliteit en een feestje op ons bord! 

Onze kaart heeft zich inmiddels verrijkt met een aantal mooie stukjes vlees. Zo hebben we Steak Bavette, die je net als de Hamburger altijd kunt vinden op onze kaart. Naast deze klassiekers hebben we dit seizoen de Entrecote en Tournedos op de kaart staan. Genoeg keuze dus!

Waar komt ons vlees vandaan?

De kwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren. Onze entrecote komt bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, waar de koeien 500 keer meer ruimte hebben om te grazen dan hier in Nederland. Door de ruimte die ze hebben ervaren de koeien een stuk minder stress en is er ook meer gras om te eten. Daar wordt het vlees lekker mals van!

Het is heel moeilijk om je vlees 100% biologisch te krijgen en daarnaast ontzettend duur. Maar jullie krijgen wel bijna de beste kwaliteit die ik heb liggen.

Onze Tournedos en Steak Bavette komen uit Zuid Amerika en IJsselstein en komen ook wel uit de Dubbel Doel koeien. Het woord zegt het al. Dit zijn koeien die twee doelen hebben: het eerste gedeelte van hun leven geven ze melk waarna ze nog even lekker uitrusten om vervolgens een heel lekker (en duurzaam) stukje vlees te leveren. 

Het vlees dat Gert levert is niet biologisch, maar wel 100% natuurlijk. “Het is heel moeilijk om je vlees 100% biologisch te krijgen en daarnaast ontzettend duur. Maar jullie krijgen wel bijna de beste kwaliteit die ik heb liggen.” De Wagyu beef komt dan toch wel op de eerste plaats vindt Gert, maar Wagyu heeft ook een bepaalde notige smaak die je echt lekker moet vinden.

Hier worden jullie tournedos en de puntjes in de Thaise steak salade mee gemaakt!

Gert duikt nog even snel de koeling in en pakt een gedeelte van de rug van de koe. Zijn collega begint te snijden en ik sta gebiologeerd te kijken hoe dit enorme stuk van de koe met een vlijmscherp mes wordt ontbeend. Nadat de ribben zijn verwijderd laat hij zien dat de ossenhaas bij de staart zit, net naast de ruggengraat. “Hier worden jullie tournedos en de puntjes in de Thaise steak salade mee gemaakt!”

Entrecote Tournedos

Het stuk van de entrecote zit daarnaast, tegen de ribben aan. En geen stukje wordt weggegooid! De botten zijn namelijk heerlijk (en gezond) om soep mee te maken. Iets voor op de kaart wanneer we wat koudere dagen krijgen?

En wat is nu het geheim achter een goed stukje vlees? 

De smaak van vlees zal altijd worden bepaald door de voeding van de koe, of het veel heeft bewogen of hard heeft gewerkt, of het goed verzorgd is of niet. Maar Gert vindt toch één ding het allerbelangrijkste: ‘De Kok! Maar met Joris zit dat wel goed.’

Benieuwd naar de vleesgerechten? Bekijk onze Dinerkaart.