skip to Main Content

Het verhaal bij ‘Pauls koffie’

5 augustus 2019

Het verhaal bij ‘Pauls koffie’

5 augustus 2019

Koffie. Bijna iedereen drinkt het, maar toch hebben de meeste mensen er geen verstand van. Voor onze koffiefanaat Paul was dit de trigger om er alles over te weten te komen. Hij heeft inmiddels jarenlange ervaring en kennis opgebouwd in de wereld van koffie en er zijn zelfs gasten die speciaal voor ‘Paul’s koffie’ naar ons Stadscafé terugkeren. 

Het hele proces van begin tot eind is enorm bewerkelijk en wanneer de bonen worden geleverd kun je er zelf nog heel veel mee doen. Op die manier wordt het echt ‘jouw koffie’.

Op de werkvloer vliegen de koffie-feitjes ons regelmatig om de oren. Het verbaasde ons dan ook niks dat Paul ons een paar weken geleden meevroeg voor een koffie workshop in de branderij. Daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen! 

Onze koffie leveranciers

De koffie die je bij ons Stadscafé drinkt komt van Black Coffee and Supplies, waar we al een jaar met veel plezier mee samenwerken. Zij doen de levering, maar de branding van de bonen laten zij over aan de specialisten bij Special Roast, waar we vandaag een rondleiding krijgen. 

Als we de loods naderen komt de koffiegeur ons al tegemoet. We kunnen haast niet wachten om hem straks te proeven! Overal zien we zakken koffiebonen en brommende machines, met in het midden van de loods een klein kantoortje. En daar mag de ferrari onder de koffiezetapparaten natuurlijk niet ontbreken: La Marzocco. Ook te vinden in… ons Stadscafé!

Paul stelt me voor aan Bo, een van de specialisten bij Special Roast, maar ik kan hem bijna niet verstaan. Als ik vraag wat dat geluid nou is zegt hij lachend: ‘Herrie!’. We beginnen de dag in ieder geval met een goede dosis humor. Nu de cafeïne nog…

Koffie branden

Koffie branden is een complex proces waarbij de temperatuur en tijd bepalend zijn voor de manier waarop de suikers uit de groene bonen omgezet worden in aroma’s van bijvoorbeeld fruit, noten of bloemen. 

Nu begint het pas echt lekker te ruiken!

Bij Special Roast werken ze met een Probat UG22 uit 1963. Een oude machine in een nieuw jasje doordat hij is aangepast met moderne technieken. Een van die technieken is een computersysteem waarmee ze het perfecte brandprofiel bepalen. 

Koffiebonen  Koffie branden  

De bonen zijn nu nog bruin-groen van kleur en nieuwsgierig kauwen we er even op, maar de koffiesmaak is helaas nog ver te zoeken. Ondertussen wordt de brander opgewarmd tot een temperatuur van boven de 200 graden. Het is even wachten (tussen de 10 en 14 minuten voor een ‘slow roast’), maar dan beginnen de stomend hete bonen uit de brander te stromen. Nu begint het pas echt lekker te ruiken, wauw!

Koffie malen

Als de bonen zijn afgekoeld is het tijd om ze te malen. Je zou er misschien niet meteen bij stilstaan, maar het malen van de koffie heeft ook een grote invloed op de smaak. De koffie moet eigenlijk zo gemalen worden, dat het bij het zetten voor een doorlooptijd zorgt van 25 seconden. 

Koffiezetapparaat  cupping

Maar daar blijft het niet bij… We wegen precies 18 gram koffie af en dit moet vervolgens 40 gram echte koffie opleveren. Tja, het perfecte kopje koffie krijg je niet zomaar!

Cupping

Om de beste bonen te selecteren zetten we koffie van drie verschillende bonen: uit Brazilië, Peru en Nicaragua. De bonen zijn daarnaast op drie verschillende manieren gebrand en je raadt het al… Deze moeten alledrie apart van elkaar worden geproefd, om te bepalen wat de beste bonen met de beste branding zijn. 

In de smaak van koffie vind je naast smaken zoals noten en chocolade altijd een zuurtje en een bittertje terug. Maar als de koffie naar blauwe kaas smaakt dan gaat er toch wel iets behoorlijk mis. Dat gaan we dus even testen!

Welgeteld negen koffies verder hebben we voor iedere boon besloten welke boon en batch het beste smaakt. En eerlijk is eerlijk.. de winnaar is voor mij toch onze eigen koffie: met bonen uit Brazilië! 

Latte art?

Vrolijk stuiteren we dan door naar het laatste gedeelte van de workshop: cappuccino!! Pff.. ik kan eigenlijk geen koffie meer zien, maar ik ben vastberaden om een hartje te toveren in het perfecte schuim. En na even oefenen (oké.. 9 cappuccino’s verder) lukt het me dan eindelijk om een.. hm.. nee het lijkt toch meer een misvormde koffieboon. Nog even verder oefenen dus!

Cappuccino  Cappuccino

Kom jij binnenkort naar ons Stadscafé om te zien hoe onze cappuccino’s er nu uit zien?

Koffie. Bijna iedereen drinkt het, maar toch hebben de meeste mensen er geen verstand van. Voor onze koffiefanaat Paul was dit de trigger om er alles over te weten te komen. Hij heeft inmiddels jarenlange ervaring en kennis opgebouwd in de wereld van koffie en er zijn zelfs gasten die speciaal voor ‘Paul’s koffie’ naar ons Stadscafé terugkeren. 

Het hele proces van begin tot eind is enorm bewerkelijk en wanneer de bonen worden geleverd kun je er zelf nog heel veel mee doen. Op die manier wordt het echt ‘jouw koffie’.

Op de werkvloer vliegen de koffie-feitjes ons regelmatig om de oren. Het verbaasde ons dan ook niks dat Paul ons een paar weken geleden meevroeg voor een koffie workshop in de branderij. Daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen! 

Onze koffie leveranciers

De koffie die je bij ons Stadscafé drinkt komt van Black Coffee and Supplies, waar we al een jaar met veel plezier mee samenwerken. Zij doen de levering, maar de branding van de bonen laten zij over aan de specialisten bij Special Roast, waar we vandaag een rondleiding krijgen. 

Als we de loods naderen komt de koffiegeur ons al tegemoet. We kunnen haast niet wachten om hem straks te proeven! Overal zien we zakken koffiebonen en brommende machines, met in het midden van de loods een klein kantoortje. En daar mag de ferrari onder de koffiezetapparaten natuurlijk niet ontbreken: La Marzocco. Ook te vinden in… ons Stadscafé!

Paul stelt me voor aan Bo, een van de specialisten bij Special Roast, maar ik kan hem bijna niet verstaan. Als ik vraag wat dat geluid nou is zegt hij lachend: ‘Herrie!’. We beginnen de dag in ieder geval met een goede dosis humor. Nu de cafeïne nog…

Koffie branden

Koffie branden is een complex proces waarbij de temperatuur en tijd bepalend zijn voor de manier waarop de suikers uit de groene bonen omgezet worden in aroma’s van bijvoorbeeld fruit, noten of bloemen. 

Nu begint het pas echt lekker te ruiken!

Bij Special Roast werken ze met een Probat UG22 uit 1963. Een oude machine in een nieuw jasje doordat hij is aangepast met moderne technieken. Een van die technieken is een computersysteem waarmee ze het perfecte brandprofiel bepalen. 

Koffiebonen  Koffie branden  

De bonen zijn nu nog bruin-groen van kleur en nieuwsgierig kauwen we er even op, maar de koffiesmaak is helaas nog ver te zoeken. Ondertussen wordt de brander opgewarmd tot een temperatuur van boven de 200 graden. Het is even wachten (tussen de 10 en 14 minuten voor een ‘slow roast’), maar dan beginnen de stomend hete bonen uit de brander te stromen. Nu begint het pas echt lekker te ruiken, wauw!

Koffie malen

Als de bonen zijn afgekoeld is het tijd om ze te malen. Je zou er misschien niet meteen bij stilstaan, maar het malen van de koffie heeft ook een grote invloed op de smaak. De koffie moet eigenlijk zo gemalen worden, dat het bij het zetten voor een doorlooptijd zorgt van 25 seconden. 

Koffiezetapparaat  cupping

Maar daar blijft het niet bij… We wegen precies 18 gram koffie af en dit moet vervolgens 40 gram echte koffie opleveren. Tja, het perfecte kopje koffie krijg je niet zomaar!

Cupping

Om de beste bonen te selecteren zetten we koffie van drie verschillende bonen: uit Brazilië, Peru en Nicaragua. De bonen zijn daarnaast op drie verschillende manieren gebrand en je raadt het al… Deze moeten alledrie apart van elkaar worden geproefd, om te bepalen wat de beste bonen met de beste branding zijn. 

In de smaak van koffie vind je naast smaken zoals noten en chocolade altijd een zuurtje en een bittertje terug. Maar als de koffie naar blauwe kaas smaakt dan gaat er toch wel iets behoorlijk mis. Dat gaan we dus even testen!

Welgeteld negen koffies verder hebben we voor iedere boon besloten welke boon en batch het beste smaakt. En eerlijk is eerlijk.. de winnaar is voor mij toch onze eigen koffie: met bonen uit Brazilië! 

Latte art?

Vrolijk stuiteren we dan door naar het laatste gedeelte van de workshop: cappuccino!! Pff.. ik kan eigenlijk geen koffie meer zien, maar ik ben vastberaden om een hartje te toveren in het perfecte schuim. En na even oefenen (oké.. 9 cappuccino’s verder) lukt het me dan eindelijk om een.. hm.. nee het lijkt toch meer een misvormde koffieboon. Nog even verder oefenen dus!

Cappuccino  Cappuccino

Kom jij binnenkort naar ons Stadscafé om te zien hoe onze cappuccino’s er nu uit zien?