Erik is al met pensioen, maar zijn passie voor de horeca laat hem na al die jaren nog niet los en daarom helpt hij ons af en toe in de keuken. Een paar maanden geleden zag ik hem druk in de weer met het bakken van appeltaarten en hij vertelde dat hij vastberaden was om de lekkerste appeltaart van Amersfoort te maken. Ik mocht hem nog niet interviewen, want het recept was nog niet klaar, maar inmiddels is hij behoorlijk tevreden met het resultaat!
Waar heb je zelf de lekkerste appeltaart gegeten?
“De allerlekkerste appeltaart ooit at ik bij Frascati in de Nes. Dat is van huis uit een theatercafé, maar daar stond een Marokkaanse jongen de hele dag appeltaarten te bakken. Op de tweede plaats komt Winkel 43 in Amsterdam, die zijn ook ontzettend goed. En bij het vroegere Roethof (toen nog een patisserie) heb ik de lekkerste appeltaart van Amersfoort gegeten. Die kreeg ik een keer voor mijn verjaardag en ik was meteen om.”

Foto: Winkel 43
Hoe kwam je op het idee om de lekkerste appeltaart van Amersfoort te maken?
“Het moet eigenlijk altijd het streven zijn om ergens de beste in te zijn. Dat kan soms wel langer dan een jaar duren, want je blijft manieren tegenkomen om het product nog beter te maken. Ik wilde nadat ik die appeltaart voor mijn verjaardag had gekregen eigenlijk zelf ook zo’n lekkere taart bakken. Of eigenlijk zelfs ‘de lekkerste appeltaart’ en daar ben ik bij Stadscafé Amersfoort verder mee gaan experimenteren.”
Wat is het grootste geheim van de lekkerste appeltaart?
“Taarten vallen eigenlijk altijd een beetje uit elkaar door het vocht dat uit de appels komt, maar dat wordt vaak opgevangen door broodkruimels of amandel in de bodem te verwerken. Hier was het idee om maizena te gebruiken, maar toen ik ging Googlen kwam ik een truc tegen van Holtkamp met abrikozenjam en custard (pudding poeder). En dat was het eigenlijk het grootste geheim: een bindmiddel en een zoetmiddel, dan hoef je meteen geen suiker meer te gebruiken.”

Maak je de appeltaart met of zonder rozijnen?
“Hier maakten ze eigenlijk altijd appeltaart zonder, maar ik vind rozijnen onmisbaar in een goede appeltaart. Of onze gasten het daar ook mee eens waren hebben we online getest via social media. Het antwoord was appeltaart mét rozijnen! Ik moest er even op wachten, maar uiteindelijk zijn de rozijnen toegevoegd aan de bestellijst. Hopelijk gaat het bij de speculaaskruiden iets sneller, want die wil ik gaan toevoegen in aanloop naar de feestdagen.”
En dan… het recept van de lekkerste appeltaart van Amersfoort!
Je mag natuurlijk altijd bij ons langskomen om Erik’s appeltaart te proberen of fiets gezellig mee met de Najaarsklassieker van Alpe du Fles op zondag 9 oktober! Bij de tussenstop krijg je namelijk een heerlijke punt appeltaart, zodat je weer genoeg energie hebt voor de tweede helft van de fietstocht.
Wil je zelf de appeltaart van Erik bakken? Volg dan onderstaand recept:
Dit recept is voor een springvorm van Ø24 cm.
Het deeg:
- 225 gram koude boter
- 350 gram bloem
- Snuf zout
- 100 gram poedersuiker
- 3 dooiers (op het laatst toevoegen)
Niet te lang kneden, daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
Erik: “Als je een pak Koopmans makkelijker vindt dan kan dat ook prima!”
De vulling:
- 2 kilo friszure appels (buitenbeetjes)
- 1 biologische citroen
- Twee handjes rozijnen
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels custard
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Schil de appels en snijd ze in mooie stukjes.
Besprenkel met het sap en de rasp van één citroen.
Doe het mengsel in een ovenschaal en zet deze 20 minuten in de oven (160 graden).
Haal de ovenschaal uit de oven en gooi de warme appelstukjes in een vergiet en laat ze afkoelen.
Zet de oven nu op 170 graden.
Beboter ondertussen de springvorm en bekleed deze vervolgens met het deeg. Houd nog wel een stuk over om aan het einde reepjes van te maken voor de bovenkant van de taart.
Doe twee handjes rozijnen in een kom met warm water en laat ze weken.
Doe de uitgelekte appels in een kom en voeg het volgende toe:
- ruim kaneel
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels custard
Meng dit geheel goed en doe het vervolgens in de springvorm bovenop het deeg.
Werk de taart af door deegreepjes te maken en deze diagonaal (elkaar kruisend) over appeltaart heen te leggen, zodat je allemaal ruitjes krijgt.
Voor een mooie glans kun je nog een ei loskloppen en het deeg hiermee bestrijken.
Doe dan de appeltaart 50 minuten in de oven op 170 graden en tot slot nog 15 minuten op 150 graden.
En voila, de taart is klaar! Voor de ultieme smaakbeleving kun je natuurlijk altijd nog een toef verse slagroom erop doen…
Eet smakelijk!!
