Toen we Niels en Jeff vroegen om op zoek te gaan naar een nieuwe bubbel voor ons Stadscafé stonden ze al bijna met hun koffers klaar om te gaan. Drie dagen lang toerden ze door de Champagnestreek en gingen samen met Bidfood en een aantal andere horecaondernemers langs bij verschillende champagnehuizen. De jongens keerden met één maatje groter en boordevol kennis over champagne terug. En de perfecte bubbel hebben ze gevonden!
Champagne de la Propriété

De eerste dag begint meteen goed bij de Foodyard in Nieuwegein, met een heerlijke mimosa en een Frans ontbijt om alvast in de stemming te komen. Stipt om 08.00 vertrekken ze vervolgens samen met nog tien andere ondernemers richting de champagnestreek. “Onderweg leerden we de andere ondernemers al snel kennen. Het was een hele gezellige groep, maar dat heb je al snel met mensen uit de horeca”, vertelt Niels glimlachend.

Na een rit van vijf uur komen ze eindelijk aan in Reims; het middelpunt van de Champagnestreek. En van al die kilometers reizen krijg je natuurlijk wel dorst. Hoog tijd voor de eerste bubbel! Champagne de la Propriété is een charmante wijnwinkel en -kelder, vol met exclusieve (en betaalbare) champagnes van lokale boeren. Een fijne eerste kennismaking met champagne, waarbij iedereen met een paar flesjes bubbels de deur uit loopt.
De Venoge champagne

Wie op zoek is naar het beste van het beste kan in de Champagne Avenue zijn hart ophalen. Hier vind je de duurste champagnes ter wereld, dus een bezoekje mag hier zeker niet ontbreken! Champagnehuis De Venoge, waar al sinds 1837 champagne wordt gemaakt is een prachtig pand, waar de jongens in de archiefkamer enorme boeken vinden met eeuwenoude en handgeschreven verkoophandelingen en etiketten.

Hier wordt vol passie verteld over de rijke geschiedenis en het ene na het andere bubbel-feitje vliegt de jongens om de oren. Wist je bijvoorbeeld dat wijn met bubbels vroeger ‘duivels’ werd genoemd, omdat de monniken keer op keer hun flessen zagen ontploffen in de donkere kelders? En dat champagne vrijwel altijd uit de druiven Chardonnay, Blanc de Noir en Pinot Meunier bestaat?
“Er ging een wereld voor ons open”, vertelt Jeff. “We mochten alles proeven, waardoor je er steeds meer achter komt wat de verschillen zijn in smaak. Wij vonden bijvoorbeeld de afdronk van de Chardonnay en Blanc de Noir champagnes het lekkerste. Daarbij hadden we echt het gevoel dat we een champagne dronken, terwijl we dat bij de Pinot Meunier minder hadden.
Nu zou je denken dat je wel verzadigd bent na zo’n champagnebezoek, maar na een rijkelijk diner bij een Franse bistro sluiten ze de avond toch nog af met een flesje champagne in het hotel…
Pommery champagne
Met een lichte kater staan de jongens de tweede dag weer vroeg op, om na een stevig ontbijt te vertrekken naar champagnehuis Pommery. Tijdens de rondleiding wandelen ze door de 18 kilometer lange champagnekelders, die zich tot wel 30 meter ondergronds bevinden. In deze kelders vind je de ideale omstandigheden voor champagne. Ze zijn namelijk niet alleen pikkedonker, ze hebben ook een constante koele temperatuur voor een perfecte gisting.
Je kunt je voorstellen dat je hier niet te lang kunt werken, dus dat doen de medewerkers maximaal vier uur. Ondanks de exclusiviteit wordt er inhoudelijk niet veel verteld tijdens de rondleiding. Dat valt toch tegen, maar dat zijn de jongens gelukkig al snel vergeten na een royale lunch, met Côte de Boeuf en (natuurlijk) champagne!
Sterrenrestaurant Le Foch

Na de lunch is er wat tijd voor ontspanning en daar zijn Jeff en Niels wel aan toe. “Hoe gek het ook klinkt, het is ook gewoon keihard werken met zo’n strakke planning, het reizen en alle informatie die je krijgt”, vertellen ze. Gelukkig kunnen ze in het Western Premier Hotel De La Paix gebruikmaken van het binnenzwembad en de sauna. Wij jaloers? Nee hoor!
Om 19.00 uur ontmoet de groep elkaar weer bij de hotelbar. Ze zijn allemaal op hun best gekleed, want de champagnestreek bezoeken kan natuurlijk niet zonder reservering bij een sterrenrestaurant! Le Foch in Reims is bekroond met een Michelinster en hier genieten de jongens van een voortreffelijk viergangendiner met een bijpassend wijnarrangement, inclusief champagne. “Geweldig om dit te mogen ervaren”, vertelt Jeff.
Roederer champagne

Dan is de laatste dag alweer aangebroken… en daarmee ook de laatste, maar zeker niet de minste stop: champagneboer Roederer. Hier wordt met vol enthousiasme verteld over hoe en waar de champagnes worden gemaakt en dat weet Jeff nog goed na te vertellen: “Ze bewaren de champagnes hier minimaal drie jaar in donkere koele kelders. Hoe langer hoe beter, want daar wordt de kwaliteit alleen maar beter van”.
“En of een champagne klaar, dat is kun je zien aan de gist”, vervolgt Niels. “Die verzamelt zich bij de dop, want de champagneflessen worden ondersteboven bewaard (of 80% scheef). Roederer is daarin overigens lekker eigenwijs en houdt de champagne zo’n 65 tot 70% scheef, waardoor de champagne net iets anders proeft. De eerste gist halen ze eruit door de nek tot -27 graden te bevriezen en na de tweede gisting wordt een hoeveelheid suiker toegevoegd. Deze hoeveelheid bepaalt of een champagne brut wordt genoemd, of anders.
En die verschillende champagnes moeten natuurlijk weer worden geproefd. Zowel de Brut Champagne, Rosé Champagne en een Vintage. Deze laatste is een champagne met druiven van een goed jaar, die veel gebruikt wordt door Michelin zaken om de smaken weer in balans te brengen.
Na drie fantastische dagen waarin de jongens ‘keihard hebben gewerkt’ is het dan helaas weer tijd om naar huis te gaan.
En, welke champagne heeft de perfecte bubbel?
“Lastig te zeggen”, vertelt Jeff. “Wij vonden zelf de rosé champagne het lekkerste, maar daar betaal je ook grof geld voor. De druif waarmee deze champagne wordt gemaakt groeit niet overal, dus daarom is het exclusiever en dus duurder. Bovendien heb je hiervoor een witte én een rode druif nodig uit de champagnestreek.”
De bubbel die mee mocht naar het Stadscafé? Dat is de Brut Collection van Roederer champagne. Deze nieuwe creatie van keldermeester Jean-Baptiste Lécaillon heeft een blend van 36% pinot noir, 42% chardonnay en 22% pinot meunier.
Kom je snel proeven?