Bryan is een geboren en getogen Amersfoorter, 19 jaar oud, met een grote passie voor koken! Momenteel zit hij in het tweede jaar van zijn koksopleiding op het Deltion College in Zwolle en, net als Valentijn, werkt Bryan als leerlingkok bij ons. En dat hebben we aan niemand minder te danken dan onze oud-collega Zoë!
In dit artikel vertelt Bryan over zijn grootste passie en deelt hij het recept van zijn vegetarische rendang met je.
Wat vind je het leukste aan je werk?
“Experimenteren, proeven en creatief bezig zijn! Neem bijvoorbeeld een paddenstoel, ik vraag me dan meteen af op welke manieren je dit kunt bereiden. Als je het kookt, krijg je namelijk een andere structuur dan wanneer je het bakt.” Een van de mooiste producten om mee te werken vindt Bryan toch wel een goed stuk vlees. Verrassend, want thuis eet hij voornamelijk vegetarisch, maar ondertussen staat hij in onze keuken soms wel twintig tournedos op een dag te bakken. Hoe dat kan? “De passie voor mijn vak is groter dan mijn principes” vertelt hij.
Want groeien als kok vindt hij het allerbelangrijkste en hij wil zich blijven ontwikkelen door zichzelf continue uit te dagen. Daarnaast vindt hij het geweldig om zijn collega’s in de watten te leggen met een gezonde maaltijd. Zijn favoriete keuken? Aziatisch, 100%! Je kan Bryan bijvoorbeeld wakker maken voor een goed bordje Pad Thai. Of natuurlijk zijn eigen vegetarische Rendang op basis van spitskool (het recept delen we onderaan dit artikel met je).
Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
“Ik hou enorm van gezellige feestjes en concerten, zit graag met mijn vrienden in de kroeg om te ganzenborden en biertjes te drinken, en in de zomer zeil ik graag met vrienden”, vertelt Bryan. Daarnaast heeft hij een grote liefde voor muziek en speelt zelf regelmatig gitaar. Als hij er zin in heeft zingt hij er ook nog bij, maar in onze keuken laat hij tot nu toe alleen zijn talent voor koken zien.
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Een eigen zaak, één van de allerbeste restaurants van de wereld of een eigen food truck. In ieder geval het beste uit alles halen, met heel veel passie.”
Klinkt goed Bryan, wij zijn nu al benieuwd naar wat het gaat worden!
Recept Vegetarische Rendang
Wat heb je nodig?
1 spitskool
Olie (om in te bakken)
1 ½ stengel sereh
1 limoenblad
½ rode peper
2 cm pandanblad
1 cm laos
1 cm gember
500 ml kokosmelk
100 ml ketjap manis
50 ml sojasaus
1 eetlepel sambal (optioneel)
Bereidingswijze
- Snij de spitskool zo fijn mogelijk en schud het daarna los.
- Verhit de olie en bak de spitskool mooi goudbruin.
- Voeg het sereh, limoenblad, peper, pandanblad, laos en de gember toe en bak dit kort maar heet mee.
- Voeg de overige ingrediënten toe en laat sudderen tot het helemaal ingekookt is.
- Maak het op smaak met peper en zout.
- Serveer de vegetarische rendang met (kruidige) rijst naar keuze.
Eet smakelijk!
